مسأله 1290
اگر پیش از آن كه به هشت فرسخ برسد ، مردد شود كه بقیه راه را برود یا نه ، و در موقعی كه مردد است راه نرود و بعد تصمیم بگیرد كه بقیه راه را برود ، باید تا آخر مسافرت نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1291
اگر پیش از آن كه به هشت فرسخ برسد ، مردد شود كه بقیه راه را برود یا نه و در موقعی كه مردد است مقداری راه برود و بعد تصمیم بگیرد كه هشت فرسخ دیگر برود ، یا چهار فرسخ برود و برگردد تا آخر مسافرت باید نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1292
اگر پیش از آن كه به هشت فرسخ برسد ، مردد شود كه بقیه راه را برود یا نه ، ودر موقعی كه مردد است مقداری راه برود و بعد تصمیم بگیرد كه بقیه راه را برود ، چنانچه باقیمانده سفر او هشت فرسخ باشد یا چهار فرسخ باشد ولی بخواهد برود وبرگردد ، باید نماز را شكسته بخواند . ولی اگر راهی كه پیش از مردد شدن و راهی كه بعد از آن میرود روی هم هشت فرسخ باشد ، بنابر احتیاط واجب باید نماز را هم شكسته و هم تمام بخواند .
شرط چهارم آن كه نخواهد پیش از رسیدن به هشت فرسخ از وطن خود بگذرد ، یا ده روز یا بیشتر در جائی بماند پس كسی كه میخواهد پیش از رسیدن به هشت فرسخ از وطنش بگذرد ، یا ده روز در محلی بماند ، باید نماز را تمام بخواند .
مسأله 1293
كسی كه نمیداند پیش از رسیدن به هشت فرسخ از وطنش میگذرد یا نه ، یا ده روز در محلی میماند یا نه ، باید نماز را تمام بخواند .
مسأله 1294
كسی كه میخواهد پیش از رسیدن به هشت فرسخ از وطنش بگذرد ، یا ده روز در محلی بماند ، و نیز كسی كه مردد است كه از وطنش بگذرد ، یا ده روز در محلی بماند ، اگر از ماندن ده روز یا گذشتن از وطن منصرف شود ، باز هم باید نماز را تمام بخواند . ولی اگر باقیمانده راه هشت فرسخ باشد ، یا چهار فرسخ باشد و بخواهد برود و برگردد ، باید نماز را شكسته بخواند .
شرط پنجم آن كه برای كار حرام سفر نكند واگر برای كار حرامی مانند دزدی سفر كند ، باید نماز را تمام بخواند . و هم چنین است اگر خود سفر حرام باشد ، مثل آن كه برای او ضرر داشته باشد ، یا زن بدون اجازه شوهر و فرزند با نهی پدر و مادر سفری بروند كه بر آنان واجب نباشد ولی اگر مثل سفر حج واجب باشد ، باید نماز را شكسته بخوانند .
مسأله 1295
سفری كه اسباب اذیت پدر و مادر باشد حرام است و انسان باید در آن سفر نماز را تمام بخواند و روزه هم بگیرد
مسأله 1296
كسی كه سفر او حرام نیست و برای كار حرام هم سفر نمیكند ، اگر چه در سفر ، معصیتی انجام دهد ، مثلا غیبت كند یا شراب بخورد ، باید نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1297
اگر مخصوصا برای آن كه كار واجبی را ترك كند مسافرت نماید نمازش تمام است ، پس كسی كه بدهكار است ، اگر بتواند بدهی خود را بدهد و طلبكار هم مطالبه كند ، چنانچه در سفر نتواند بدهی خود را بدهد و مخصوصا برای فرار از دادن قرض مسافرت نماید بنابر احتیاط واجب نماز را هم شكسته و هم تمام بخواند ولی اگر مخصوصا برای ترك واجب مسافرت نكند ، باید نماز را شكسته بخواند و احتیاط مستحب آن است كه هم شكسته و هم تمام بخواند .
مسأله 1298
اگر سفر او سفر حرام نباشد ولی حیوان سواری یا مركب دیگری كه سوار است غصبی باشد ، نمازش شكسته است ولی اگر در زمین غصبی مسافرت كند ، بنابر احتیاط واجب باید نماز را هم شكسته وهم تمام بخواند .
مسأله 1299
كسی كه با ظالم مسافرت میكند اگر ناچار نباشد و مسافرت او كمك به ظالم باشد ، باید نماز را تمام بخواند و اگر ناچار باشد یا مثلا برای نجات دادن مظلومی با او مسافرت كند ، نماز شكسته است .
نماز مسافر
مسأله 1300
اگر به قصد تفریح و گردش مسافرت كند حرام نیست و باید نماز را شكسته بخواند.
مسأله 1301
اگر برای لهو وخوش گذرانی به شكار رود ، نمازش تمام است و چنانچه برای تهیه معاش به شكار رود ، نمازش شكسته است و اگر برای كسب وزیاد كردن مال برود ، احتیاط واجب آن است كه نماز را هم شكسته و هم تمام بخواند ، ولی باید روزه نگیرد .
مسأله 1302
كسی كه برای معصیت سفر كرده ، موقعی كه از سفر بر میگردد اگر توبه كرده ، باید نماز را شكسته بخواند . و اگر توبه نكرده ، باید تمام بخواند و احتیاط مستحب آن است كه هم شكسته و هم تمام بخواند .
مسأله 1303
كسی كه سفر او سفر معصیت است ، اگر در بین راه از قصد معصیت برگردد ، چنانچه باقیمانده راه هشت فرسخ باشد ، یا چهار فرسخ باشد و بخواهد برود و برگردد ، باید نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1304
كسی كه برای معصیت سفر نكرده ، اگر در بین راه قصد كند كه بقیه راه را برای معصیت برود ، باید نماز را تمام بخواند ولی نمازهائی را كه شكسته خوانده صحیح است .
شرط ششم آن كه از صحرانشینهائی نباشد كه در بیابانها گردش میكنند و هرجا آب و خوراك برای خود و حشمشان پیدا كنند میمانند و بعد از چندی به جای دیگر میروند ، و صحرانشینها در این مسافرتها باید نماز را تمام بخوانند .
مسأله 1305
اگر یكی از صحرانشینها برای پیدا كردن منزل و چراگاه حیواناتشان سفر كند ، چنانچه سفر او هشت فرسخ باشد ، احتیاط واجب آن است كه هم شكسته وهم تمام بخواند .
مسأله 1306
اگرصحرانشین برای زیارت یا حج یا تجارت و مانند اینها مسافرت كند ، باید نماز را شكسته بخواند .
شرط هفتم آن كه شغل او مسافرت نباشد ، بنابر این شتردار و راننده و چوبدار و كشتیبان و مانند اینها ، اگر چه برای بردن اثاثیه منزل خود مسافرت كنند ، در غیر سفر اول باید نماز را تمام بخوانند . ولی در سفر اول اگر چه طول بكشد ، نمازشان شكسته است .
مسأله 1307
كسی كه شغلش مسافرت است اگر برای كار دیگری مثلا برای زیارات یا حج مسافرت كند ، باید نماز را شكسته بخواند . ولی اگر مثلا شوفر ، اتومبیل خود را برای زیارت كرایه بدهد و در ضمن خودش هم زیارت كند ، باید نماز را تمام بخواند .
مسأله 1308
حمله دار یعنی كسیكه فقط در ماههای حج بمسافرت اشتغال میورزد نماز را باید شكسته بخواند .
مسأله 1309
كسی كه شغل او حمله داریست و حاجیها را از راه دور به مكه میبرد ، چنانچه تمام سال یا بیشتر سال را در راه باشد ، باید نماز را تمام بخواند .
مسأله 1310
كسی كه در مقداری از سال شغلش مسافرت است ، مثل شوفری كه فقط در تابستان یا زمستان اتومبیل خود را كرایه میدهد ، باید در سفری كه مشغول به كارش هست نماز را تمام بخواند و احتیاط مستحب آن است كه هم شكسته وهم تمام بخواند .
مسأله 1311
راننده ودوره گردی كه در دو سه فرسخی شهر رفت و آمد میكند ، چنانچه اتفاقا سفر هشت فرسخی برود ، باید نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1312
كسی كه شغلش مسافرت است اگر ده روز یا بیشتر در وطن خود بماند ، چه از اول قصد ماندن ده روز را داشته باشد ، چه بدون قصد بماند ، باید در سفر اولی كه بعد از ده روز میرود ، نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1313
كسی كه شغلش مسافرت است ، اگر در غیر وطن خود ده روز بماند در سفر اولی كه بعد از ده روز میرود ، باید نماز را شكسته بخواند . چه از اول قصد ماندن ده روز را داشته باشد یا نداشته باشد .
مسأله 1314
كسی كه شغلش مسافرت است ، اگر شك كند كه در وطن خود یا جای دیگر ده روز مانده یا نه ، باید نماز را تمام بخواند .
مسأله 1315
كسی كه در شهرها سیاحت میكند وبرای خود وطنی اختیار نكرده ، باید نماز را تمام بخواند .
مسأله 1316
كسی كه شغلش مسافرت نیست ، اگر مثلا درشهری یا در دهی جنسی دارد كه برای حمل آن مسافرتهای پی در پی میكند ، باید نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1317
كسی كه از وطنش صرف نظر كرده و میخواهد وطن دیگری برای خود اختیار كند ، اگر شغلش مسافرت نباشد باید در مسافرت نماز را شكسته بخواند .
شرط هشتم آن كه به حد ترخص برسد یعنی از وطنش بقدری دور شود كه دیوار شهر را نبیند وصدای اذان آن را نشنود ولی باید در هوا غبار یا چیز دیگری نباشد كه از دیدن دیوار و شنیدن اذان جلوگیری كند و لازم نیست به قدری دور شود كه منارهها وگنبدها را نبیند ، یا دیوارها هیچ پیدا نباشد ، بلكه همین قدر كه دیوار كاملا تشخیص داده نشود كافی است . و كسیكه از جائی كه قصد كرده ده روز در آنجا بماند به قصد هشت فرسخ خارج شود تا حد ترخص نرسیده بنابر احتیاط واجب باید نماز را هم شكسته و هم تمام بخواند و حد ترخص در بلاد كبیره مثل تهران محلهای است كه منزل شخص در آن محله قرار دارد .
مسأله 1318
كسی كه به سفر میرود اگر به جائی برسد كه اذان را نشنود ولی دیوار شهر را ببیند ، یا دیوارها را نبیند وصدای اذان را بشنود چنانچه بخواهد در آنجا نماز بخواند ، بنابر احتیاط واجب باید هم شكسته و هم تمام بخواند .
مسأله 1319
مسافری كه به وطنش برمیگردد ، وقتی دیوار وطن خود را ببیند و صدای اذان آن را بشنود ، باید نماز را تمام بخواند ولی مسافری كه میخواهد ده روز در محلی بماند ، وقتی دیوار آنجا را ببیند وصدای اذانش را بشنود ، بنابر احتیاط واجب باید نماز را تأخیر بیندازد تا به منزل برسد ، یا نماز را هم شكسته و هم تمام بخواند .
مسأله 1320
هر گاه شهر در بلندی باشد كه از دور دیده شود ، یا به قدری گود باشد كه اگر انسان كمی دور شود دیوار آن را نبیند ، كسیكه از آن شهر مسافرت میكند ، وقتی به اندازهای دور شود كه اگر آن شهر در زمین هموار بود ، دیوارش از آنجا دیده نمیشد ، باید نماز خود را شكسته بخواند . و نیز اگر پستی و بلندی خانهها بیشتر از معمول باشد ، باید ملاحظه معمول را بنماید .
مسأله 1321
اگر از محلی مسافرت كند كه خانه و دیوار ندارد وقتی به جائی برسد كه اگر آن محل دیوار داشت از آنجا دیده نمیشد ، باید نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1322
اگر به قدری دور شود كه نداند صدائی را كه میشنود صدای اذان است یا صدای دیگر ، باید نماز را شكسته بخواند . ولی اگر بفهمد اذان میگویند و كلمات آن را تشخیص ندهد ، باید تمام بخواند .
مسأله 1323
اگر به قدری دور شود كه اذان خانهها را نشنود ولی اذان شهر را كه معمولا در جای بلند میگویند بشنود . نباید نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1324
اگر به جائی برسد كه اذان شهر را كه معمولا در جای بلند میگویند نشنود ولی اذانی را كه در جای خیلی بلند میگویند بشنود ، باید نماز را شكسته بخواند .
مسأله 1325
اگر چشم یا گوش او یا صدای اذان غیر معمولی باشد در محلی باید نماز را شكسته بخواند كه چشم متوسط دیوار خانهها را نبیند و گوش متوسط صدای اذان معمولی را نشنود .
مسأله 1326
اگر بخواهد در محلی نماز بخواند كه شك دارد بحد ترخص یعنی جائی كه اذان را نشنود و دیوار را نبیند ، رسیده یا نه ، باید نماز را تمام بخواند . ودر موقع برگشتن اگر شك كند كه به حد ترخص رسیده یا نه ، باید شكسته بخواند . وچون در بعضی موارد اشكال پیدا میكند مانند آن كه در فرض
مسأله موقع رفتن نماز ظهر را تمام بخواند و موقع برگشتن همانجا نماز عصر را شكسته بخواند باید یا آنجا نماز نخواند ودر صورت رفتن پیش از علم به رسیدن ترخص نماز را شكسته بخواند و در برگشتن پس از رسیدن بخانه نماز را تمام بخواند یا هم شكسته و هم تمام بخواند .
مسأله 1327
مسافری كه در سفر از وطن خود عبور میكند ، وقتی به جائی برسد كه دیوار وطن خود را ببیند وصدای اذان آن را بشنود باید نماز را تمام بخواند .
<-PollItems->
<-PollName->